Er fremtidens kontor roligere, mere kreativ og en arbejdsplads tættere på hjemmet?

Kontoret

Før pandemien brød ud, blev der bygget mange smarte kontorkomplekser for at tiltrække de rigtige kompentencer. Nu er spørgsmålet, om den type arbejdsplads vil have den samme appel i fremtiden? I det sidste år har folk grundlæggende revurderet arbejdslivet og hverdagen. Hvad betyder det, når pandemien er forbi, og det er tid til at vende tilbage til kontorerne? Hvordan kan kontoret tilpasse sig de forskellige individuelle behov, der er opstået? Vi har kikket lidt på, hvilke tendenser der forudsiges, lyttet til forskellige store virksomheder, arkitekter og adfærdsforskere for at få en idé om, hvordan fremtidens arbejdsplads kan se ud.

Udføres arbejdet lige så effektivt hjemmefra?

Hjemmearbejde har fungeret ud over forventningerne. Virksomheder, der tidligere tvivlede på, at medarbejdere ville arbejde så effektivt hjemmefra, har været nødt til at genoverveje deres synspunkter under corona-pandemien. Den digitale teknologi fungerer godt, og det har endda vist sig, at mange medarbejdere både føler sig og præsterer bedre hjemmefra. Imidlertid tror de fleste virksomheder, at det at mødes fysisk på kontoret vil vinde medarbejdernes hjerter tilbage. For at bevare deres tiltrækningskraft som arbejdsgivere, er de fleste stadig enige om, at fortsat tilbyde muligheden for at arbejde hjemmefra i en eller anden form.

Hemmakontor

Arkitekterne påpeger dog, at frivilligheden til at arbejde hjemmefra skal indstilles i forhold til den enkelte medarbejders evne til at arbejde fokuseret, være online, uforstyrret og med det rigtige udstyr i form af skrivebord, stol, skærm, tastatur og meget mere. For at forsætte med at arbejde derhjemme skal arbejdspladsen være tilstrækkelig og designet i samråd med arbejdsgiveren. Gensidig tillid og tilknytning styrkes også, når web kameraet er tændt under møder, hvad enten du er hjemme eller på kontoret.

Kan fremtidens arbejdsplads fremme sundhed mere?

Det har vist sig, at danske virksomheder generelt har haft lavere sygefravær i det forløbne år på trods af pandemien. Ved at holde afstand forbliver alle sundere. Tilbage på kontoret vil mange derfor begynde at tænke over, hvor tæt vi er på hinanden, hvordan vi bliver enige om rum og udstyr osv. Her er vi alle forskellige. Nogle har brug for deres eget rum for at føle sig sikre, mens andre ikke bekymrer sig. Nogle elsker at sidde derhjemme og arbejde, mens andre har det bedst med at være på kontoret.

 

Adfærdsforskere påpeger, at small talk er vigtigt for mennesker for at fungere på en optimal måde. I den digitale verden mister vi menneskelig kontakt og dermed empati, som er en værdifuld faktor for generelt velvære. De fleste tor på, at kreativitet og samarbejde bliver bedst når det finder sted rent fysisk, mens informationsmøder fungerer udemærket digitalt.

 

Alle er enige om, at godt helbred og velvære er en forudsætning for medarbejdernes kreativitet og produktivitet og dermed en vigtig indikator for virksomhedens fremgang. Det er værd at tænke på.

Hvordan vil kontorerne ændre sig?

Arkitekterne er allerede begyndt at genoverveje og tænke nyt. De antager, at hver medarbejder bruger mindre tid på kontoret og derefter helst på møder. Den personlige arbejdsplads er ikke længere en selvfølge, men fokus er mere på, hvordan miljøet skal fungere før, under og efter møderne.

Möte

Hvis det fysiske kontor skal have en bedre appel end hjemmekontoret, er det vigtigt at se sig omkring. Måske er der mulighed for at omdanne til et mere aktivitetsbaseret kontor, der bruger pladsen mere effektivt? Det kan f.eks. betyde flere mødelokaler og gruppearbejdsløsninger, færre traditionelle faste arbejdspladser med stole, skriveborde og skærme og mere fleksible arbejdspladser. Det kan være meget vigtigt at skabe rum til kreative møder med kunder, leverandører og kolleger eller større muligheder for service, træning og socialt samvær. Morgendagens kontor vil efter al sandsynlighed være designet til at tiltrække medarbejdere og muliggøre den bedste præstation gennem en sund virksomhedskultur, der tilskynder til gode møder og jobtilfredshed.

Hvad sker der med ansatte, der ønsker, men ikke kan arbejde hjemmefra?

Virksomheder der er miljøbevidste, vil i fremtiden, helt sikkert få svært ved at forsvare, at medarbejderne skal pendle i flere timer hver dag for at komme til kontoret. Men hvad med de medarbejdere, der ikke har betingelser for at arbejde hjemmefra? Det er sandsynligt, at de i stigende grad vil blive tilbudt et ”udlejningskontor” tættere på hjemmet.


Der er allerede forskellige måder at leje individuelle kontorlokaler på. De fleste byer tilbyder kontorhoteller med behagelige fællesskaber i færdige kontormiljøer. Hvis du vil have et lidt mere personligt præg og vælger naboer på kontoret ud fra fælles kriterier, foretrækkes muligvis et kontorkollektiv (co-working). Denne type ”udlejningskontor” spredes allerede fra de hyggelige centrale adresser til udkanten af byerne og længere ud på landet. De kan lige så let opstå i et lidt mindre samfund, hvor man mødes og starter et kontorkollektiv tæt på hjemmet for at undgå at rejse. Måske oprettes en ny kreativ og social udvekslling her med interesse for fælles aktiviteter? Med en arbejdsmotivation der stiger, kan der opstå søde synergier med nye forretningsmuligheder som et resultat. Hvem ved?

Ønsker du hjælp til fremtidens arbejdspladsudfordring?

Det ser ud til, at fremtidens kontorer skal blive bedre til at skabe variationer i muligheder for at imødekomme alle de forskellige behov. Her er hver arbejdsplads og medarbejder unik. Hos Gerdmans forstår vi fremtidens udfordringer og ser frem til at udvikle arbejdspladser, der passer til alle på den bedste måde. Vi er nysgerrige efter at vide hvad du tænker, og vi vil gerne dele vores idéer med dig. Udnyt vores viden og lad os hjælpe dig!

 

;