Ergonomi på arbejdspladsen – del 2, arbejdspladsmåtter

Ergonomi handler om at tilpasse ens arbejde og arbejdsmiljø for at skabe de bedste forudsætninger – både med og uden redskaber – for, at ens krop skal kunne bruges rigtigt og dermed minimere risikoen for skader. Eftersom vi mennesker egentlig er skabt til at bevæge os og udføre varierende arbejdsopgaver, så plejer rådet til os at være, at vi skal prøve at skabe dynamik i vores hverdag. Som vi tidligere har nævnt, er en af de måder, man kan gøre det på, skiftevis at stå og sidde, når vi arbejder. Da hjælper det med en god arbejdspladsmåtte. I denne artikel beskriver vi, hvordan en ergonomisk arbejdspladsmåtte både mindsker belastningen og skaber dynamik.

 

 

Ergonomisk arbejdspladsmåtte til gavn for dit helbred

Hvis man under størstedelen af sin arbejdsdag er nødt til at stå op på et hårdt underlag, kan man ofte føle sig både stiv og usmidig i ben og ryg. Dette skyldes, at vores kropsvægt hele tiden belaster vores led og muskler i ryg, ben og fødder. Der sker ingen afveksling, som når vi går eller sidder, og de spændte muskler nedsætter blodcirkulationen og gør os stive. Denne følelse kan gøre os trætte, ukoncentrerede og på længere sigt ineffektive. En arbejdspladsmåtte er et ideelt redskab at bruge, hvis man vil forbedre arbejdsmiljøet i situationer som disse.

 

Den bløde måtte forhindrer, at vi bliver helt stillestående, da vi ubevidst flytter vores fødder med små bevægelser for at parere det fleksible underlag. Dette øger blodcirkulationen i fødder og ben, og dermed orker vi mere og kan undgå stivhed og smerte samt minimere trætheden. Ved arbejde, hvor man bevæger sig inden for et mindre område, fx i en butik, aflaster arbejdspladsmåtter knæ og ryg. Ved hvert nedslag dæmper måtterne stødet på nøjagtig samme måde som en joggingsko på løbeturen. Samtidig med at måtten skåner knæ og ryg, modvirker den også træthed i leddene.

 

Så nemt er det: Ved hjælp af arbejdspladsmåtter kan vi både føle os friskere og på længere sigt slippe for fysiske problemer.

 

Som mennesker har vi kroppe, der er skabt til bevægelse. I dagens samfund er det dog de færreste forundt at kunne bruge deres krop som et værktøj til at udføre deres arbejde.

 

Det er dog vigtigt, at du tænker på et par ting, når du skal vælge en arbejdspladsmåtte. Det første er, hvor meget den skal bruges, og derefter hvor den skal bruges. I våde omgivelser er en gummimåtte med skridsikker overflade et passende valg. Der findes specialmåtter, fx arbejdspladsmåtter, der er resistente over for olier, eller gummimåtter, der er fremstillet til at kunne modstå høje temperaturer under svejsearbejde. Til tørre omgivelser findes der arbejdsplads- og kontormåtter i et udvalg af design, former og overflader.

 

Vi hos Gerdmans er her for at hjælpe dig med at vælge den rette arbejdspladsmåtte.

 

;