Guide til at vælge skrivebordslampe og kontorarmatur

Rigtige Belysning

I dagens samfund er det moderne kontor en behagelig og ergonomisk arbejdsplads, da vi har ergonomiske hjælpemidler til de fleste af vores arbejdsopgaver. Men ofte er der noget der mangler, nemlig den rette kontorbelysning. Den rette skrivebordslampe og det rette kontorarmatur hjælper med at spare på både miljø og dine penge, samt forbedrer dit arbejdsmiljø. Vi har lavet en lille guide til ret skrivebordsbelysning, som hjælper dig med at forbedre belysningen på kontoret, og som indeholder alt du behøver tænke på.

Skrivebordslampe eller kontorarmatur?

At have et hæve/sænkebord er næsten standard på de fleste danske arbejdspladser i dag, men ind i mellem kan det skabe problemer med skrivebordsbelysningen.  Ind i mellem sidder kontorarmaturerne for lavt, og man laver skygger på sit skrivebord når man står op, som ikke er synlige når man sætter sig ned. Her vil en skrivebordslampe være en god løsning, da en skrivebordslampe følger med, når bordet hæves eller sænkes. Med en skrivebordslampe får du altid lys i den rigtige højde, uanset om du står op eller sidder ned. En skrivebordslampe fungerer udemærket som læselampe, til de papirer man arbejder med i løbet af dagen.

 

Så kan man ikke have en god almenbelysning på kontoret for at undgå problemet? Typisk er det ikke så enkelt, for vi er alle forskellige som individer, hvilket gør at behovet for belysning varierer fra person til person. Arbejdstilsynet har også udarbejdet nogle krav til hvordan skrivebordsbelysningen skal være på en arbejdsplads:

 

”Der skal normalt være dagslys i arbejdsrum samt mulighed for udsyn. Kunstig belysning skal opsættes, så arbejde og færdsel kan foregå forsvarligt.

 

Man skal tage hensyn til følgende forhold:

– Hvor lyset kan tændes

– Hvor meget lys der skal være i rummet

– Hvor meget lys der skal være på selve arbejdsstedet

– Hvilken kvalitet lyset skal have

– Hvilken fordeling lyset skal have

– At belysningen ikke må blænde

– At belysningen ikke må give generende reflekser

– At belysningen ikke må afgive generende varme.”

Bordslampa

Det moderne kontor med sit fleksible miljø, stiller derfor helt nye krav til lyset, som en del af arbejdsmiljøet. Hvis man placerer en skrivebordslampe på hvert enkelt skrivebord, så får hver enkel medarbejder muligheden for den korrekte ergonomiske belysning. Med en skrivebordslampe har man også muligheden for at dæmpe den almene belysning på kontoret, hvilket gør at man sparer penge på den lange bane. Det er vigtigt at huske at tænke på, at når man hæver sit bord, så er der en risiko for at ens skrivebordslampe kan blænde ens kollegaer, så man bør derfor bruge skrivebordslamper som er godt afblændede, og som ikke skaber lysreflekser.

Hvordan indstiller du din skrivebordslampe korrekt?

At indstille sin skrivebordslampe burde vel ikke være noget problem eller hvad? Det er vel bare at placere den på skrivebordet? Men nej – så simpelt er det ikke. Man bør altid overveje følgende: Har du en skrivebordslampe med asymmetrisk lys, så skal din skrivebordslampe være direkte over det du vil belyse. Med et asymmetrisk lys, så spredes lyset bedre, hvilket gør at du kan placere din skrivebordslampe længere væk. Vælger man en skrivebordslampe med symmetrisk lys, får man en god punktmarkering, som passer godt til detaljeorienterede arbejdsopgaver. Er du højrehåndet skal du placere din skrivebordslampe til venstre for dig, og vice versa. Således undgår du at skygge for det du læser med din arm, da lyset falder fra den modsatte side (Hvilket er godt når du læser og skriver). Placer også din skrivebordslampe under øjenhøjde, således at du undgår at blænde dig selv.

Hvordan finder du ud af, om du har den rigtige belysning på din arbejdsplads?

Solljus

Tag et kritisk blik på din arbejdsplads belysning, da dette ofte giver et godt indblik i hvordan arbejdsbelysningen kan forbedres og du derigennem opnår et endnu bedre arbejdsmiljø. Desuden kan du også med fordel gøre følgende:

 

Sæt dig i din kontorstol, og se på dine omgivelser med et kritisk blik. Er der noget som blænder dig? Findes der refleksioner? Har du direkte sollys ind i skærmen?

 

Tag din hånd, og skyg for dine øjne med håndfladen, og se om det gør nogen forskel? Du kan teste dette ved at have din hånd over øjnene og på siderne, idet alt lys ikke behøver at komme ovenfra.

 

Hvis du føler en forskel, og bemærker du at lyset føles bedre, så har du sandsynligvis et problem med blændende lys. Forsøg at finde årsagen til det blændende lys, og tænk over hvordan du kan undgå dette problem.

 

Ved at arbejde aktivt med lyset på din arbejdsplads, har du også muligheden for positivt at forbedre dit arbejdsmiljø.

Divider

Her hos Gerdmans har vi et bredt udvalg af kontorbelysning, skrivebordslamper og læselamper, og kan leverer alt hvad du har brug til at opnå et bedre lysmiljø på din arbejdsplads. Tøv ikke med at kontakte os, såfremt du har nogle spørgsmål til forbedring af dit arbejdsmiljø. Sammen bygger vi bedre arbejdspladser.

 

;