Sådan vedligeholder du dine havemøbler

Sådan vedligeholder du dine møbler

Hvilket materiale dine havemøbler end består af kræver de vedligeholdelse, og det er vigtigt at du ved hvordan du plejer dine udemøbler, for at de kan holde så længe som muligt. Her giver vi dig nogle tips til, hvordan du vedligeholder dine udendørs møbler, så at du kan have glæde af dem i mange år fremover. 

Almene råd til vedligeholdelse af udendørs møbler 

Dine havemøbler er konstruerede til at kunne stå udendørs, men ikke desto mindre slider vind og vejr på møblerne. Det er altid en god ide at stille havemøblerne indendørs vinteren over, alternativt lægge en presenning eller andet over dem. Det i sig forlænger møblernes levetid. Som et absolut minimum bør du sætte møblerne på skrå, så at vandet kan rende af. 

 

Rengør dine møbler med vand og sæbe et par gange pr. sæson, så holder du dem rene og fine. Er overfladerne lettere angrebet af mug, alger eller lignende kan du vaske dem i vand med lidt eddike. Sørg også for at spænde skruer og møtrikker efter på dine træmøbler. Da træ er et levende materiale kan de nemlig godt give sig lidt med tiden. Hvis du rengører møblerne inden vinteropbevaringen og samtidig tjekker skruer og møtrikker, letter du næste sæsons forårsrengøring. 

Pleje af træmøbler 

Da træ er et levende materiale, må man regne med harpiksudtræk, små revner og misfarvninger. Blød harpiks kan fjernes med terpentin, mens hærdet harpiks kan skrabes bort. Det er dog vigtigt, at du behandler møblet i overensstemmelse med de vedligeholdelsesråd som følger med, ellers kan udemøblerne hurtigt blive ødelagt. Hvordan dine træmøbler skal plejes afhænger af træsorten: 

træmøbler

Eg, teak eller ædeltræ: Møbler af eg, teak eller ædeltræ indeholder fra naturens side meget olie og har som udgangspunkt ikke brug for så meget pleje. Teak blegner dog meget hurtigt og får et sølvskær, hvis det ikke får olie. Så hvis du vil, at træet skal bevare sin farve, skal du huske at give det olie. 

 

Ubehandlet træ: Møbler af ubehandlet træ holder ikke længe i det danske klima. Der er grundlæggende to måder at behandle dem på. Enten kan du male møblerne, eller du kan vælge at give dem olie. Hvis de er malede er det altid en god ide at slibe den gamle maling af, inden man stryger et nyt lag på. Mal helst når der er godt vejr, så kan malingen nå at hærde ordentligt op, inden du skal bruge dem igen. 

 

Hardwood (Akacie): Hardwood er en samlebetegnelse for alle mulige løvtræer, der som regel kommer fra Sydøstasien. Tjek at møblerne er FSC-mærkede, så ved du, at de ikke er lavet af truende træsorter. Hardwood skal behandles med olie flere gange om året, hvis træet skal bevare sine gode egenskaber. Giv overfladen rigelig med olie af flere omgange, indtil træet ikke suger mere. Tør overskydende olie af med en klud eller aftørringspapir. Gentag behandlingen efter behov og slitage af møblet. 

 

Fyrretræ: Havemøbler af fyrretræ skal behandles med det samme du har købt dem, og kræver desuden yderligere to behandlinger den første sæson. Herefter kan du nøjes med at behandle træet en gang om året efter behov. Påfør olien og lad træet suge så meget det kan. Fjern overskydende olie med en klud eller papir. 

 

Hvordan kan du vide om dine havemøbler har brug for olie? Når regndråber ikke længere afvises, men suges ind i træet, er det på tide at give dine møbler en oliebehandling. Hvis dine udendørs møbler står på græsplænen, kan fugt trænge op i benene og ødelægge træet. Du kan med et enkelt kneb forebygge dette problem. Hæld olie i fire skruelåg af passende størrelse og stil benene op i lågene. Lågene kommer til at fungere som et lille oliereservoir. Træet absorberer stille og rolig olien og benene beskyttes således mod indtrængende fugt. 

Pleje af plastikmøbler 

Udendørs møbler af plastik er virkelig praktiske. De er ofte produceret af UV-bestandig plast, hvilket gør at farven ikke så let bleges af sollyset. Plastmøbler er desuden næsten vedligeholdelsesfrie, hvilket må siges at være en klar fordel. Der er dog visse forskelle mellem de forskellige plasttyper, som er gode at kende til: 

plastikmøbler

Aintwood: Aintwood er et gennemfarvet polystyren, som ligner malet træ. Fordelen er at det kræver minimal vedligeholdelse, samtidigt med at det minder om træ. Aintwood er meget robust og klarer temperaturer mellem -25 og +50 grader Celcius. Vedligeholdelsen består i al sin enkelhed af rengøring med vand og sæbe. 

 

Polyrattan: Hvis dine havemøbler er fremstillet af polyrattan, anbefaler vi, at du opbevarer dem indendørs. Polyrattan kan ikke tåle frost, så møblerne går helt enkelt i stykker, hvis de står udendørs om vinteren. Vedligeholdelse består også her af rengøring med vand og sæbe. Vi fraråder, at man højtryksspuler polyrattan, da materialet ikke kan tåle trykket fra strålen. 

Vedligeholdelse af havemøbler af metal 

Havemøbler af metal er slagfaste og har en lang levetid. Hvordan du konkret skal vedligeholde dine metalmøbler, afhænger af hvilken slags metal det drejer sig om. Så find ud af hvilken slags metal dine havemøbler er fremstillet af, for at kunne give dem den rette behandling. 

havemøbler af metal

Aluminium: Udemøbler af aluminium skal opbevares indendørs om vinteren. Øvrig vedligeholdelse består af rengøring ved behov. Anvend vand og sæbe. Hvis dine møbler også delvis består af plastdele og trædetaljer, vær opmærksom at disse kræver særskilt vedligeholdelse eller pleje. 

 

Støbejern: Støbejern er en sand klassiker i haven, designmæssigt ofte inspireret af 1800-tallet. Havemøbler af støbejern kan stå ude hele året. Fjern eventuelt rust med en stålbørste, grund med en rustforebyggende maling og mal derefter havemøblerne i en ønsket farve. Hvis møblerne er lakerede bør de gerne omlakeres hvert 4.-5. år alt efter hvordan de opbevares. Om muligt er det en god ide at opbevare møbler af støbejern indendørs om vinteren. Men da støbejernsmøbler er meget tunge får man det ofte ikke gjort, og det er da heller ikke strengt nødvendigt 

 

Rustfri stål: Møbler af rustfri stål klarer næsten al slags vejr og kan sagtens stå ude hele året. Ind imellem kan der dog opstå lidt overfladerust, afhængigt af hvor beskyttet møblerne står. Hvis det sker, kan man få et rengøringsmiddel, som er specifikt beregnet til vedligeholdelse af rustfri stål. Midlet rengører overfladen og efterlader samtidig et beskyttende lag, som forebygger yderligere rust. Hvis du behandler dine havemøbler et par gange om året, vil de fremstå som næsten nye i mange år.

divider

Nu har du fået alle de tips du har brug for for at kunne vedligeholde dine udendørs møbler. Hvis du holder dine havemøbler vedlige i henhold til materialet de er fremstillet af, vil du kunne have glæde af dem i lang tid.

;