Ergonomi på arbejdspladsen – del 1, kontor

At ergonomi er vigtigt, er alle sikkert klar over. Vi ved, at det er vigtigt for os som personer, men også at det indebærer store fordele for virksomheder og arbejdsgivere. I to dele ser vi nærmere på ergonomi på arbejdspladsen og kontoret og hvordan vi kan undgå eventuelle skader, der kan opstå som følge af forkert belastning.

 

 

Når vi hører ordet ergonomi, tænker mange af os nok på, hvordan vi bør sidde og eventuelt stå ved vores arbejdsplads for at undgå konsekvenser som muskelsmerter, hovedpine, betændelsestilstande m.m. Dette er konsekvenser, der kan medføre smertefuldt og dyrt sygefravær. Dennis Jensen, der arbejder som osteopat, siger: ”Som mennesker har vi kroppe, der er skabt til bevægelse. I dagens samfund er det dog få forundt at kunne bruge deres krop som et værktøj til at udføre deres arbejde.”

 

I dag arbejder mange af os på kontor og har arbejdsstillinger, der er mere eller mindre statiske. Arbejdsstillinger, hvor vi ofte gentager de samme bevægelser dag ud og dag ind. Det, som mange måske ikke er klar over, er, at der også er andre konsekvenser. Eksempler på disse er koncentrationsproblemer og stress forårsaget af forkerte arbejdsstillinger. Hvis vi får problemer med at koncentrere os, er vi ganske vist til stede på jobbet, men vi er ikke så effektive, som vi kunne have været. Vi kan ikke nå det, vi skal, og det er yderligere en stressfaktor i vores hverdag. Dette er naturligvis endnu et incitament til, at arbejdsgivere skal sørge for, at medarbejderne har det, de har brug for.

 

Men hvad kan vi så gøre? At blive bevidst om problemet er naturligvis det første skridt. At vi selv er bevidste om, hvordan vi sidder. At vi fx ikke klemmer telefonen fast mellem hoved og hals, men i stedet bruger headset eller højttalerfunktion. At sidde med ret ryg foran computeren og se lige ind i skærmen. Og, hvis det er nødvendigt, så sørge for, at eventuelle papirer, vi har brug for, står lige foran os og ikke ligger ved siden af skærmen. Det er ikke nemt at vide, hvad man gør forkert, men heldigvis er der arbejdsmiljøkonsulenter, man kan kontakte for at få hjælp.

 

Næste trin er at undersøge, hvilke hjælpemidler der findes, som kan hjælpe os med at undgå den fejlbelastning, vi har vænnet os til. Det kan være alt lige fra headset til støddæmpende underlag. Dennis mener, at et hæve-sænke-bord burde være et minimumskrav for alle arbejdsgivere. Det er et fortrinligt eksempel på, hvordan vi kan skabe lidt af den dynamik, vi mennesker har så godt af. Små ting, der gør, at vi i løbet af arbejdsdagen skifter arbejdsstilling.

 

I næste del af Gerdmans ergonomiskole skal vi se nærmere på en række produkter, der kan hjælpe dig og din krop med at opnå bedre arbejdsstillinger.

 

;